•  
  •  
  •  
  •  

6736 sayılı kanun gereği vergi sgk affı

  • SOSYAL GÜVENLİK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI:


     SOSYAL GÜVENLİK YASALARI KAPSAMINDAKİ YAPILANDIRILAN BORÇLARA İLİŞKİN GENEL BİLGİLENDİRME


    6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanuna göre yapılandırmaya konu edilen Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları sırasıyla aşağıdaki gibidir;

    1. 4/a, 4/b Ve 4/c Sigortalılık Statülerinden Kaynaklanan Alacaklar; 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılık statülerinden kaynaklanan 2016 Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme cezası alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    2. İsteğe Bağlı Sigorta ve Topluluk Sigortası Prim Alacakları; 2016 Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    3. 4/b Sigortalılık Statüsünden Kaynaklanan SGDP Alacakları; Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, 4/b sigortalılık statüsü kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle 2016/Şubat ayı ve öncesine ait SGDP borçları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    4. Özel Nitelikteki İnşaatlar ve İhale Konusu İşlerden Kaynaklanan Alacaklar; 30.06.2016 tarihine kadar bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    5. İdari Para Cezaları Yönünden Alacaklar; 30.06.2016 tarihine kadar işlenen fiillerden dolayı uygulanan idari para cezaları ile bunların gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    6. 60(g) Kapsamında Sigortalı Olanların Genel Sağlık Sigortası Prim Alacakları; 60(g) kapsamınsa genel sağlık sigortalısı olanlardan kaynaklanan genel sağlık sigortası prim alacakları yapılandırma kapsamındadır.

    7. Diğer Alacaklar; 26 Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilen 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.


     SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARI YAPILANDIRMASININ KAPSAMI:

    2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarını kapsamaktadır.

    1. a) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan;

     Sigorta primi,

     Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı,

     İşsizlik sigortası primi,

     Sosyal güvenlik destek primi,

    b)-Bu Kanuna göre yapılan başvuru tarihi itibarıyla ilgili mevzuatına göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış;  İsteğe bağlı sigorta primi  Topluluk sigortası primi,

    c)-- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kanunları gereğince takip edilen;

     Damga vergisi,

     özel işlem vergisi

     Eğitime katkı payı,

    asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe (19/08/2016) kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.


     GECİKME ZAMMI /FAİZİNİN SİLİNMESİ Yİ –ÜFE UYGULAMASI

    2. Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık statüsü kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

    3. 30/6/2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce Kurumca resen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak 27 tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

    4. 30/6/2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce kesinleştiği hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının %50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

    5. Bu madde kapsamına giren alacakların; asıllarının bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen, fer’ilerinin bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın %40’ının bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilir.

    6. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların, 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olanların, ek 5 ve ek 6 ncı maddeleri kapsamında sigortalı olanların, bu madde kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.

    7. 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımını takip eden ay başından itibaren dört ay içinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucunun tescil edildiği gelir testi seviyesinden daha düşük olması şartıyla yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir.

    8. 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu aslının peşin veya on iki ayda eşit aylık taksitler hâlinde ödenmesi durumunda son taksit ödeme tarihine kadar sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmez. Bu fıkra kapsamında olup bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren beş ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmaları, ilk taksiti veya peşin ödenmesinin istenmesi hâlinde prim borcunun tamamını bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren altı ay içinde ödemeleri gerekir.

    VERGİ, SGK, VE ODA ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI, MATRAH ARTIRIMI, KASA / STOK AFFI, VARLIK BARIŞI AÇIKLAMALAR VE MUHASEBE KAYITLARI REHBERİ

      VERGİ VE SGK AFFI GENEL BİLGİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VERGİ BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI KESİNLEŞMEMİŞ VE DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR MATRAH ARTTIRIMI NASIL YAPILMALI -MUHASEBE KAYITLARI NASIL OLMALI KASA VE ORTAKLAR CARİ HESABININ DÜZELTİLMESİ 2016 yılı 6736 sayılı vergi borçlarının yeniden yapılandırılması 2016 yılı 6736 sayılı STOK AFFI VE MUHASEBE KAYITLARI 2016 yılı 6736 VARLIK BARIŞI-BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI SMM-YMM ODALARI VE TÜRMOB ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI TOBB,ODA,BORSA,TESK,ESNAF ODALARI VE BAROLARIN ALACAKLARININ YAPILACAK MUHASEBE DÜZELTME KAYITLARI-ÖRNEK MUHASEBE KAYITLARI 6288_6736-Yeniden-Yapilandirma-Basvuru-Dilekcesi-Formlar-ve-Bilgiler-VERGİ DAİRESİ 6288_6736-GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GENEL TEBLİĞİ VE EK AÇIKLAMALAR ECZANELERDE VERGİ-STOK AFFI DÜZENLEMESİ VERGİ AFFI İŞLETMELERDE KAYIT DÜZELTME REHBERİ VERGİ AFFI MATRAH VE VERGİ ARTTIRIMI VERGİ AFFI BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRLIMASI DAVA KONUSU VERGİ VE CEZALARDA YAPILANDIRMA BEYAN EDİLMEMİŞ KAZANÇLARIN YAPILANDIRILMASI ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI KESİNLEŞMİŞ BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI 6288_6736-GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI REHBERİ 6288_6736- SAYILI KANUN REHBERİ VE GENEL TEBLİĞİ VE EK AÇIKLAMALAR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE TRAFİK CEZALARININ YAPILANDIRILMASI VERGİ AFFI İŞLETMELERİN KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ REHBERİ VERGİ AFFI GELİR İDARESİ DİLEKÇE ÖRNEKLERİ

İletişim Bilgisi

  1. IBOSB Birlik San. Sit.
    Birlik 1 İş Merkezi
    No : 5 Kat : 4/63
    Beylikdüzü / İSTANBUL
  2. 0212 875 11 41
    0532 594 34 91
info@altanmusavir.com
 İletişim Formu

Bizlere ulaşabilmeniz için lütfen yandaki formu tıklayarak gerekli alanları doldurunuz...