•  
  •  
  •  
  •  

YAYINLARIMIZ

  • EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA BİLDİRİLMESİ


    ÖZ

    Ülkemizde ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olup olmayacağı, sigortalı olacaklarsa hangi şartlarda sigortalı bildirilecekleri hep tereddüt konusu olmuştur. Bugüne kadar ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktaydı. Yapılan son düzenlemeyle birlikte ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların sigortalılıklarının nasıl sağlanacağı, hangi haklara sahip olacakları ve ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların sigortalılıklarının nasıl bildirileceği konusu açıklanmaya çalışılmıştır.
    Anahtar Sözcükler: Ev hizmetleri, Çalıştıran, Sigortalılık, Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılıklarının bildirimi

           1.      GİRİŞ

    Ülkemizde ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olup olmayacağı, sigortalı olacaklarsa hangi şartlarda sigortalı bildirilecekleri hep tereddüt konusu olmuştur. Bu konuyla ilgili hem ev işlerinde çalışan işçi hem evinde işçi çalıştıran işveren yasal düzenlemeyi bilmemektedir. Bu konuyla ilgili 6552 sayılı kanunun 55 maddesi (T.C. yasalar, 11.09.2014) ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa (T.C. Yasalar, 16.06.2006) eklenen Ek-9. Madde ile  düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Mevzuatına ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı konusu ilk defa sağlanmıştır. Böylece Sosyal güvenliğin bir kara deliği olan Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenceleri konusunda düzenleme yapılmıştır.
    Bu yazımızda; Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı konusunda yapılan yeni düzenlemeden bahsedilerek,  Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların sigortalılığı ve Sosyal Güvenlik Kuruma bildirimi konuları açıklanmaya çalışılacaktır.



    2. EV HİZMETLERİ KAPSAMINDA SİGORTALI SAYILANLAR


    Ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar ile ilgili yapılan düzenleme sonrasında çalışma hayatımıza” çalıştıran” terimi girmiştir. (Öz, 2015 : 9-10)  Hangi işlerin ev hizmetleri sayılacağı sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan tebliğde” Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından yapılabilecek temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin üçüncü derece dahil bu dereceye kadar aile bireyleri dışındaki kişiler tarafından yapılmasını olarak tanımlanmıştır. (Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 01.04.2015)

    Yapılan düzenlemeyle Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı getirilmiş ve düzenlemenin 01.04.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. 5510 Sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi (T.C. yasalar, 16.06.2006) ile bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile aynı veya farklı gerçek kişi yanında 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmıştır. Yapılan ayrım sigorta bildirimi ve sağlanan haklar açısından değişkenlik göstermektedir. Kanunun ek 9 uncu maddesine tabi sigortalılar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaktır.
    5510 Sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar arasında ve aralarına dışardan başka kimse katılmaksızın, yaşadıkları konut içinde yapılan işlerde çalışanlar sigortalı sayılmadıklarından, aynı evde oturan üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar tarafından ev hizmeti işlerini yapanlar ek 9 uncu madde kapsamında sigortalı sayılmayacaktır.
    Ancak, üçüncü dereceye kadar olan akrabalar dışından olup ev hizmeti nedeniyle işe alınan, aynı evde yaşayanlar ek 9 uncu madde kapsamında sigortalı sayılacaktır.
    5510 Sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesinden evinde sigortalı çalıştıran gerçek kişiler yararlanacak olup, tüzel kişilik adına bu madde kapsamında sigortalı çalıştırılması talepleri kabul edilmeyecektir.

    3.EV HİZMETLERİNDE AY İÇİNDE 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI

    Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılacaktır. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar 4/a sigortalılık statüsünde sigortalı sayılmazlar. Bu şekilde sigortalı çalıştıranlar 10 güne (10 hariç) kadar çalıştırdıkları sigortalılar nedeniyle işveren sayılmayacaklar, bu kapsamda sigortalı çalıştırdıkları her gün için sigortalı çalıştıranlar prime esas günlük kazanç alt sınırının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyeceklerdir. Diğer bir ifade ile bunları çalıştıran kişiler, bu kişiler için yaşlılık, malullük, ölüm sigortası primleri ve genel sağlık sigortası primi ödemeyeceklerdir.
    10 günden az çalışmanın tespitinde günlük 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 gün olarak kabul edilecektir. 10 günden az çalışılan süreler birbirini takip eden günler olabileceği gibi ayın farklı günleri de olabilecektir. 
    Örnek: 2015 Nisan ayında ev hizmetlerinde 5 gün çalışan bir kişi için işverenin ödeyeceği prim hesabı şekilde olacaktır.
    Çalışma gün sayısı x günlük brüt ücret x
    Prim Oranı (sabit %2) = Ödenecek Prim
    5 gün    x   40, 05 TL   x  %2   =  4, 00 TL prim ödeyecektir.
    10 günden az sigortalı çalıştıranlardan işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi istenmeyecektir. Bu şekilde çalışanların bildirimi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Çalıştıracaklara ilişkin Form” (Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 01.04.2015) ile yapılacaktır. Form çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar, ay sonunun hafta sonu genel ve resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde ise bu günleri takip eden ilk iş günü sonuna kadar  ünitelere verilecektir.
    “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” nda çalışan ve çalıştıran kişinin imzası, kaç gün çalıştırıldığına dair bildirim ile e-posta adresleri ile cep telefon numarası bilgileri bulunmakta olup, Formun bu şekilde doldurulması halinde ayın diğer günleri için çalıştırılan kişinin değişmemesi halinde yeni Formun düzenlenmesi istenmeyecektir. 10 günden az çalışmanın takip eden aylarda da devam etmesi ve bu durumun Formda belirtilmesi halinde her ay için ayrıca bildirim yapılması istenmeyecektir.

    Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi bu kişileri çalıştıranlar yönünden internet aracılığı ile de yapılabilecektir. Sigortalı çalıştıranlar www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “Ev Hizmetleri” kısmını seçerek bildirimde bulunabilecektir. Bu şekilde yapılan bildirim sonucunda sigortalının cep telefonu numarasına Kanunun ek 9 uncu maddesinde sigortalı tescili yapıldığı, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebileceği hakkında bilgilendirme mesajı gönderilecektir.

    4.     EV HİZMETLERİNDE AY İÇİNDE 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARA SAĞLANAN HAKLAR

    Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar 4/a sigortalılık statüsünde sigortalı sayılmazlar. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları açısından iş kazası ve meslek hastalığı sigortası dışında hastalık ve analık sigortası hükümleri uygulanmamaktadır. Başka bir açıdan ifade etmek gerekirse bu kapsamda sigortalı olan kişiler sadece iş kazası veya meslek hastalığı geçirmeleri halinde geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri alabilmekte, hastalık veya doğum hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği alamamaktadır. Fakat iş kazası ve meslek hastası sigortasından yararlanmak için sigortalının iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması, sigortalılığının sona ermemiş olması ve iş kazası ve meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi ve sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödenmiş olması gerekmektedir.
    Ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışanlar istekleri dahilinde  % 32,5 oranındaki uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası yardımlarından da yararlanabilecektir. Bu kapsamda ödenen primler 4/a bendi kapsamında sigortalılıktan sayılacaktır.
    Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescilinde sigortalılardan herhangi bir müracaat alınmayacak, tescil ve tahakkuk kaydı Kurumca elektronik ortamda oluşturulacaktır. Sigortalılığın sona ermesinde de aynı şekilde işlem yapılacaktır. 
    Sigortalıların uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası priminin kendileri tarafından ödenebilmesi için ev hizmetlerinde aynı ya da farklı çaOCAK - ŞUBAT
    lıştıran yanında en az 1 gün, en fazla 9 gün süre ile çalışması yeterli olacaktır.
    Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası priminin takip eden ayın sonuna kadar sigortalı tarafından ödenmesi gerekmekte olup, primin ödenmemesi halinde uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası kaydı kapatılacak, primin ödenme hakkı düşecektir. Uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescili aylık olarak yapılacak, takip eden ayda sigortalının ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışmasının bulunmaması halinde uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası tescili oluşturulmayacaktır.

    5. SONUÇ

    Yapılan düzenlemeyle Ev hizmetlerinde çalışanlara sigortalılığı  ve düzenlemenin 01.04.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.
    5510 Sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi ile bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile aynı veya farklı gerçek kişi yanında 10 günden az çalışanlar şeklinde işveren ve sigortalılara yönelik yükümlülüklerin uygulama esaslarını düzenlemiştir.
    Getirilen düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile müracaat edenlerin çalıştıran ve sigortalılar yönünden tescili yapıldıktan sonra çalıştıran kişiler % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini aracılığıyla Kuruma ödeyebilme imkanı getirilmiştir.
    KAYNAKÇA
    Öz, Necmettin (2015).  “Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sosyal Güvenliği”

    Bakış Açısı Dergisi 3 (Mayıs 2015) : 9-10 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (01.04.2015).  Ev Hizmetlerinde 5510 sayılı Kanunun Ek 9’ uncu Maddesi Kapsamında Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ. Ankara : Resmi Gazete (29313 sayılı) T.C. Yasalar (11.09.2014). 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun. Ankara : Resmi Gazete (29116 sayılı)

    T.C. yasalar (16.06.2006). 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık
    Sigortası Kanunu.  Ankara : Resmi Gazete (26200 sayılı)

     


     

     

    Kaynak;İSMMMO Mali Çözüm Dergisi

İletişim Bilgisi

  1. IBOSB Birlik San. Sit.
    Birlik 1 İş Merkezi
    No : 5 Kat : 4/63
    Beylikdüzü / İSTANBUL
  2. 0212 875 11 41
    0532 594 34 91
info@altanmusavir.com
 İletişim Formu

Bizlere ulaşabilmeniz için lütfen yandaki formu tıklayarak gerekli alanları doldurunuz...